Barneveld: 0342 491 028 | Nunspeet: 0341 230 580 | [email protected]

25 april 2022

Incassobureau nog niet aan regels gebonden

Incassobureau nog niet aan regels gebonden

Incassobureaus hoeven op dit moment nog niet aan eisen te voldoen. Gelukkig wordt hierin naar verwachting verandering gebracht met de Wet kwaliteit incassodienstverlening. Hierin zullen regels staan opgenomen met betrekking tot de manier van invorderen door incassobureaus.

 

Totdat deze wet daadwerkelijk in werking treedt mag echter iedereen een incassobureau starten met soms desastreuze gevolgen. Een incassobureau kan namelijk behoorlijk intimiderend te werk gaan, zoals ik recent heb meegemaakt. Een incassobureau uit onze omgeving had een zogenaamde vordering op onze cliënt uit hoofde van advocaatkosten. Wettelijk gezien is dit niet mogelijk. Echter, zelfs nadat ik het incassobureau erop gewezen had dat de ‘vordering’ onterecht was, bleef deze volhouden door te blijven pushen, e-mails en brieven te sturen met daarin hoge extra kosten opgenomen. Cliënt heeft op mijn uitdrukkelijk advies niet betaald en uiteindelijk werd het stil vanuit het incassobureau.


Doordat wij een advocatenkantoor zijn hebben wij regels waar wij ons aan moeten houden, ook met betrekking tot incasso. Er mag absoluut niet gedreigd worden met sancties die geen wettelijke grondslag hebben en dus ook nooit uitgevoerd kunnen worden. Wat ook een groot voordeel is van een advocatenkantoor inschakelen in plaats van een incassobureau is dat er door een advocatenkantoor direct doorgepakt kan worden. Er hoeft geen externe partij ingeschakeld te worden om een procedure bij de rechtbank te starten of bijvoorbeeld in het uiterste geval zelfs een faillissementsaanvraag in te dienen.


Krijgt u een incassobrief van ons? Neem dan zo snel mogelijk contact met mij op.


Deze blog is op 20 april 2022 gepubliceerd in Veluwe Totaal.Incassobureau nog niet aan regels gebonden

Mw. C. (Corian) Oudshoorn LLB
incassojurist


Stuur een mail 0342 491 028