De brievenbus kleppert, de postbode bezorgt een brief waarop met grote letters LAATSTE SOMMATIE staat. Dat is schrikken! U heeft nooit eerder zulke post ontvangen. U maakt de brief snel open en ziet dat het gaat om een geldbedrag waarvan u niet wist dat u dit zou moeten betalen. Ook zijn er allerlei kosten in de brief genoemd die u moet betalen. Wat nu? Grote kans dat u te maken heeft met een zogenoemde ‘incassocowboy’. Deze incassobureaus proberen mensen tot betaling te dwingen van kosten die helemaal niet voor hun rekening komen of incassobureaus die kosten aanzeggen die niet reëel zijn en ook niet gebaseerd op wettelijke regelgeving.
Op dit moment is het zo dat iedereen een incassobureau mag en kan beginnen. Je hoeft hier niet juridisch geschoold voor te zijn of een andere opleiding te hebben genoten. Sommige incassobureaus kunnen erg intimiderend te werk gaan. Soms valt zo’n incassobureau te herkennen aan bijvoorbeeld de spelfouten die in de e-mails of brieven zitten. Maar dit is lang niet altijd het geval. Hoe valt een ‘fout’ incassobureau dan te herkennen? Op dit moment is het antwoord: niet.
De overheid is al lange tijd bezig om een nieuwe wet er doorheen te krijgen, namelijk de Wet kwaliteit incassodienstverlening (Wki). Mijn hoop was dat met deze wet de cowboys op incassogebied zouden verdwijnen. De invoering van de Wki is gepland op 1 januari 2023. Met de invoering van de Wki is het de bedoeling dat er een register komt waarin de incassobureaus zijn geregistreerd die incasso’s behandelen tegen consumenten. Incassobureaus kunnen alleen worden opgenomen in het register als zij voldoen aan bepaalde voorwaarden. Eén voorwaarde is dat er een opleiding is gevolgd, verder heeft de Wki vooral financiële consequenties voor de geregistreerde incassobureaus. Dit register is inzichtelijk voor consumenten. Dit is ideaal voor de consument die te maken krijgt met een incassobureau, je kan hier dus nazien of het een legaal incassobureau is. Het eerste jaar zal het register nog niet compleet zijn, maar er wordt naar gestreefd om dit register 1 januari 2024 op orde te hebben.
Dit alles klinkt erg goed, met de nadruk op ‘klinkt’. Er zit namelijk een addertje onder het gras; alleen de incassobureaus die incasseren bij particulieren moeten zich registreren. Incassobureaus die enkel werken met ondernemingen (B2B) hoeven zich (nog) niet te registeren. En daarmee is voor mij de hoop voor nu vervlogen dat de incassocowboys door de invoering van de Wki per 1 januari 2023 worden aangepakt. Deze zullen door de uitzondering hoogstens enkel hun werkveld verleggen.
Doordat ik werkzaam ben bij een advocatenkantoor heb ik me al aan regelgeving te houden. Ik hoef me er dus eigenlijk niet druk om te maken dat de invoering van de Wki niet helemaal het effect heeft waar ik op hoopte. Ik doe mijn werk al volgens de regels en weet ook niet beter dan dat ik regels heb waar ik me aan te houden heb. Echter, ik heb in mijn functie als incassomedewerker meerdere malen te maken gekregen met incassocowboys en mijn cliënten ook. Deze incassobureaus proberen mensen te overbluffen en benaderen ze soms zo intimiderend dat mensen uiteindelijk maar tot betaling overgaan, ook van kosten die zij helemaal niet hoeven te betalen.
Al met al is het een grote stap voorwaarts dat de Wki ingevoerd wordt per 1 januari 2023. Ik had alleen heel graag gezien dat deze er niet alleen ter bescherming van consumenten zou komen, maar ook om de incassocowboys aan banden te leggen. Wie weet, misschien is dat de volgende stap die er genomen gaat worden!
Dit artikel is op 15 juni 2022 ook gepubliceerd in de Barneveldse Krant (column Recht om de Hoek)